Manuele triggerpoint therapie (MTT) van Alexander

 Bij welke klachten?

 

Bij alle pijnklachten is het interessant om uit te sluiten of het veroorzaakt wordt door een of meer triggerpoint(s). Omdat dit de minst belastende behandeling is voor je lichaam: Je herstelt  hier aanzienlijk sneller van(binnen 1 week) dan van medicijnen of een operatie. Baat het niet schaadt het niet. Bij 98% van de mensen met klachten bleek de klacht inderdaad van een triggerpoint af te komen. Zij  kwamen volledig van hun pijnklachten af.

 

Deze behandeling is geen symptoom bestrijding , maar lost het werkelijke probleem, waar de pijnklacht vandaan komt, op. De behandeling is wetenschappelijk onderbouwd.

 

Bij welke pijnklachten heeft Alexander mensen volledig van de pijn afgeholpen?

 *Pijn in elleboog of arm(en), al dan niet gediagnosticeerde tennisarm.

 *Hoofdpijn.

 *Nekklachten, al dan niet gediagnosticeerde whiplash.

 *Schouderpijn.

 *Rugpijn, alle soorten,  al dan niet gediagnosticeerd met hernia, scoliose of artrose oid.

 *Bekken-, heup-, SI- of bilklachten, al dan niet gediagnosticeerd met bekkeninstabiliteit.

 *Knieklachten.

 *Beenpijnklachten

 *Voet en/of hand/vinger pijnklachten, al dan niet met diagnoses.

 *SOLK (onverklaarbare lichamelijke pijnklachten)

 

Alexander behandelt zowel uitbehandelde mensen als mensen die nog niet bij een arts zijn geweest en alles ertussenin. Vele operaties zijn reeds voorkomen en pijnmedicaties volledig afgebouwd.

 

Hoe gaat de 1e afspraak?

Alexander zal u bij de 1e afspraak vragen waar de pijn zit en bij welke bewegingen u de pijn voelt en hoe lang u de klacht al heeft. Ook zal hij wat bewegingstestjes doen en her en der op het lichaam drukken.

 

Hierna zal hij u gelijk gaan behandelen. U houdt hierbij al uw kleding aan.

Het kan zijn dat Alexander op een andere plek behandelt dan u verwacht. Alexander behandelt namelijk daar waar de oorzaak van de pijnklacht vandaan komt. Dit kan soms een andere plek zijn dan waar u steeds pijn voelt. De meeste mensen ervaren direct na de behandeling al resultaat.

 

De behandeling wordt door de meeste mensen als pijnlijk ervaren. Alexander drukt op pijnlijke plekken en telt af, zodat u weet hoe lang u het moet volhouden. Er zijn ook mensen die de pijn beschrijven als “lekkere pijn”, omdat de triggerpoint therapie goed voelt op een triggerpoint.

U kunt evt. voorafgaand aan de behandeling (thuis al) een paracetamol nemen.

 

Een therapeutische afspraak duurt 30 minuten en kost 50,00 euro.

 

Wat kunt u verwachten na een MTT?

 Er zijn een aantal uitkomsten mogelijk na een behandeling:

*U voelt dat de pijnklacht helemaal weg is en het komt ook niet meer terug. Dit gebeurt nog steeds wekelijks bij behandelingen. Wel hebben mensen soms nog een paar dagen een beurs gevoel op de drukplekken.

 

*U voelt tijdelijk dat de klacht weg is en de klacht komt binnen een uur tot enkele dagen weer terug.

Dit komt doordat de klacht al wat langer zit of de klacht wat complexer is. Dat de klacht tijdelijk weg is gegaan is een heel goed teken. Dit betekent dat de klacht inderdaad afkomstig is van een triggerpoint en dat u er  helemaal vanaf zal komen na een aantal behandelingen. Afhankelijk van hoe lang de klacht weg is gebleven kan Alexander voorspellen hoeveel behandelingen nodig zijn om er helemaal vanaf te komen.

 

In verband met de hersteltijd van het beursgedrukte weefsel moet er minimaal 1 week zitten tussen 2 behandelingen.

 

*U voelt (tijdelijk) verergering van de klacht. Ook dit komt vaker voor. De zenuwbanen zijn vrij gemaakt. Als deze volledig afgeklemd waren, gaan de zenuwen nu herstellen. Dat kan een tintelend gevoel  en/of pijnklachten geven soms ook op ander plekken.

Dit verdwijnt na enkele dagen. Na een week is te beoordelen in hoeverre de behandeling heeft geholpen.  De klacht kan volledig verholpen zijn. Als de klacht na een week gedeeltelijk verdwenen is, is de klacht volledig weg te krijgen door meer behandelingen. Alexander kan aan de hand van uw klachtenpatroon na de behandeling vaststellen hoeveel behandelingen nodig zullen zijn om volledig van de klacht af te komen.

 

*Indien er geen verbetering plaats heeft gevonden in of na de herstelweek, kan het nog steeds van een triggerpoint komen, maar is er ook een kans dat de klacht niet veroorzaakt wordt door een triggerpoint. Dit is duidelijk als na 2 behandelingen (en 2x een week hersteltijd) er geen moment verbetering heeft plaatsgevonden. Gelukkig komt dit tot nu toe maar bij 2% voor van alle mensen die behandeld zijn.

In verband met de hersteltijd van beursgedrukte spieren mag iedere behandelde klacht na minimaal 1 week weer behandeld worden.

 

Mogelijke bijwerkingen van de behandeling.

*Blauwe plekken/beurse plekken. Verdwijnen binnen een week. Arnicazalf kan helpen.

*Tintelingen. Alleen op de behandeldag zelf.  Deze mogen maximaal 1 dag aanhouden.

*Hoofdpijn door afvalstoffen die vrijgekomen zijn bij de behandelingen. Duurt maximaal 2 dagen. Veel water drinken helpt. Evt. paracetamol tegen de pijn.

*Verhoging/koorts. Duurt maximaal  2 dagen. Paracetamol kan helpen.

Als u andere klachten ervaart na de behandeling dan bovenstaande vragen wij u contact op te nemen met ons.

 

Bewegen

Na een manuele triggerpoint behandeling kunt u zonder beperkingen bewegen. Tenzij anders voorgeschreven door Alexander tijdens de afspraak.